CEBULA
Cebula nazywana jest królową warzyw ze względu na swe
wartości odżywcze i szerokie zastosowanie w kuchni. Pochodzi z Azji Środkowej,
gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy sprowadzona została w
średniowieczu. W Polsce używana była już w kuchni dworu króla Władysława
Jagiełły. Uprawiana jest prawie pod każdą szerokością geograficzną. Jej wartość
kaloryczna jest mała, zawiera jednak wiele cennych substancji: białko, cukry,
potas, wapń, fosfor, żelazo, fluor, siarkę, witaminę C i witaminy z grupy B
oraz karoten.
Używana jako niezbędny
składnik wielu potraw. Przyrządza się z niej również samodzielne dania. Z
cebulą spokrewnione są liczne warzywa cebulowe i czosnek, który podobnie jak
cebula jest cenioną przyprawą.
1.
CEBULA BIAŁA- mała,
błyszcząca, o delikatnym smaku. Spożywana na surowo, w sałatkach i jako dodatek
do potraw. Marynowana w occie lub w sosie winegret.
2.
CEBULA CZERWONA- uprawiana w Hiszpanii i
we Włoszech, a na niewielką skalę także w Polsce. Łagodna, słodka w smaku,
spożywana na surowo, dodawana do sałatek.
3.
CEBULA ŻÓŁTA- najbardziej ceniona, o
słomkowej barwie, łagodna w smaku. Hodowana w Polsce i w Egipcie. Używana do
zup, tart, przecierów, sosów, sałatek, potraw duszonych i smażonych. Można ją
faszerować i smażyć w cieście naleśnikowym.
4.
SZALOTKA- roślina warzywna,
podobna do cebuli i czosnku. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Dodawana do
sałatek, warzyw, sosów. Popularna w kuchni francuskiej.
5.
SZCZYPIOREK- roślina
cebulowo-kłączowa. Drobno pociętymi świeżymi liśćmi posypuje się gotowe
potrawy. Dodawany jest do zup, kartofli, świeżych sałatek warzywnych, sosów,
masła ziołowego i twarogu.
6.
POR- pochodzi z obszaru
śródziemnomorskiego. Składnik włoszczyzny. Szeroko stosowany w kuchni
francuskiej jako składnik potraw warzywnych.
7.
SZCZYPIOR CHIŃSKI- inaczej- czosnek wonny.
Występuje w Chinach, Japonii i na Syberii. Ma pachnące kwiaty i smak czosnku.
Drobno posiekane liście używane są do zup, sałat i twarogu.
8.
CZOSNEK- krewny cebuli, pochodzi
z Azji Środkowej. Poprzez Bliski Wschód dotarł do Europy. Obecnie używany na
całym świecie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Rozróżnia się czosnek biały
i czosnek różowy. Używany jest do sosów, majonezów, zup ziołowych i sałatek. We
Francji popularny jest sos czosnkowy, w Grecji i Rosji- czosnek marynowany.
Wchodzi w skład licznych mieszanek przyprawowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz