MIÓD
Wytwarzają go pszczoły z nektaru
kwiatowego lub ze spadzi. Nektar jest sokiem roślinnym wydzielanym przez kwiat,
zaś spadź- słodką, gęstą cieczą występującą w postaci kropel na liściach drzew.
Miody nektarowe mogą być jedno- lub wielokwiatowe. Nazwa miodu jednokwiatowego
pochodzi od nazwy rośliny, z której pszczoły zebrały nektar. Miody
wielokwiatowe pochodzą z nektaru zbieranego z kwiatów roślin łąkowych i
leśnych. Miód znany jest od kilku tysięcy lat jako produkt spożywczy i
leczniczy. Na długo przed wyprodukowaniem cukru używany był do słodzenia,
dodawany do wypieków, wykorzystywany do wyrobu słodyczy. Wytwarza się z niego
napoje, w tym miody pitne. Świeży miód ma konsystencję syropu, zapach zależy od
rodzaju kwiatów, z jakich pszczoły zebrały nektar. Mdły smak i zapach mogą
wskazywać na zafałszowanie cukrem lub syropem ziemniaczanym.
1.
MIÓD LIPOWY- złotożółty, lekko
gorzkawy o aromatycznym zapachu. Pochodzi z nektaru kwiatów lipy. Zaliczany do
najlepszych polskich miodów.
2. MIÓD SPADZIOWY- ma barwę
ciemnooliwkową i żywiczny zapach. Mało słodki, łagodny w smaku. Zawiera więcej
glukozy, dekstryn i soli mineralnych niż miody nektarowe.
3.
MIÓD GRYCZANY- ciemny, brązowy,
wytwarzany z nektaru kwiatów gryki. Ma silny aromat i korzenny smak. Używany do
wypieków, zwłaszcza pierników, i do przetworów.
4.
MIÓD AKACJOWY- popularny miód,
wytwarzany z nektaru zabranego z kwiatów akacji, białej i żółtej. Ma
słomkowożółtą barwę, łagodny zapach i mało słodki smak.
5.
MIÓD WIELOKWIATOWY- jasny, żółtawy, łagodny
w smaku i zapachu. Jest wyżej ceniony od miodów jednokwiatowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz