Zioła
w kuchni służą do podnoszenia smaku potraw i wzbogacania ich aromatu. Wiele z
nich zawiera cenne zestawy witamin i soli mineralnych, które maja wpływ na
zwiększenie wartości odżywczych posiłku. Jako przypraw używa się różnych części
ziół: owoców, nasion, liści, korzeni, pędów i kory. Świeże liście, przeznaczone
do spożycia, zbiera się przez cały okres wegetacji rośliny, nasiona i owoce-
całkowicie dojrzałe, korzenie- pod koniec okresu wegetacyjnego. Świeżo zebrane
przechowuje się w plastikowych woreczkach w lodówce, suszone najlepiej jest
trzymać w ciemnych naczyniach bez dostępu powietrza.
Wybrane zioła:
1.
ROZMARYN LEKARSKI- świeży lub suszony
używany do pieczonych mięs, dziczyzny lub ryb. Dodawany do sosów, potraw z ryżu
i jarzyn. Składnik „ziół prowansalskich”.
2.
PIETRUSZKA ZWYCZAJNA- pochodzi z obszaru
śródziemnomorskiego. Obejmuje dwa podgatunki: korzeniową i naciową. Świeżymi,
posiekanymi liśćmi przyprawiane są dania warzywne, zupy, majonezy, potrawy z
jaj i grzybów, kanapki i zimne przekąski.
3.
LIŚCIE CURRY- liście rośliny curry
pochodzącej z Azji Południowo- Wschodniej. W Indiach używane do przypraw curry
i potraw wegetariańskich.
4.
BAZYLIA- pochodzi z Persji Świeżą
przyprawia się sałaty, ogórki, sosy pomidorowe i spaghetti. We Włoszech przyrządza
się z nią pomidory z serem mozarella oraz sos salsa verda. Suszoną dodaje się
do duszonych jarzyn, potraw z fasoli i do pizzy. Do potraw dodawana jest w
ostatniej chwili, tuż przed końcem gotowania.
5. SZAŁWIA LEKARSKA- nazwa wywodzi się do
łacińskiego słowa salvere- być w
dobrym zdrowiu. Pochodzi znad Morza Śródziemnomorskiego. Świeże lub suszone
liście dodaje się do farszów i serów. Świeże smaży się w cieście naleśnikowym.
Z pietruszką, miętą i hyzopem używane są do sporządzania masła ziołowego,
popularnego we Włoszech.
6. ESTRAGON- bylina z Azji
Środkowej uprawiana w Europie i Ameryce. Ma ostry zapach i palący smak. Świeże
lub ususzone i sproszkowane liście używane są do zup, szparagów, sałatek,
omletów i marynat. Poszatkowane dodaje się do majonezu i musztardy. Zalane
octem winnym świeże liście dają po 10 dniach ocet estragonowy, używany do sosów
i zup.
7. POCHUTNIK UŻYTECZNY- nazywany również
pandan i screwpine. Rośnie na bagnach w południowej Azji. Liści używa się jako
przyprawy w kuchni malajskiej, tajlandzkiej i indonezyjskiej, dodaje się do
ryżu i puddingów. Świeże barwią potrawę na zielono.
8. TYMIANEK MACIERZANKA- popularne ziele
obszaru śródziemnomorskiego, o mocnym aromacie. Odmiany: ogrodowa i piaskowa.
Liście używane są do bulionów, zup, sosów, sałatek, potraw z warzyw
strączkowych, farszów i marynat. Składnik mieszanek przyprawowych. Aromatyzuje
się nim likier benedyktyński.
9. KOLENDRA- roślina z rodziny
baldaszkowatych. Pochodzi z Azji, w której jest popularną przyprawą. Świeże
liście z dolnej części zioła dodaje się do sałatek i sosów, nasiona używane są
do dań warzywnych oraz marynowania ogórków i grzybów. Jest jednym z głównych
składników mieszanki curry.
10. MAJERANEK OGRODOWY- uprawiany w wielu
rejonach Europy, pochodzi nad Morza Śródziemnomorskiego. Ma silny, korzenny
zapach. Suszonymi liśćmi przyprawia się potrawy z grochu, warzyw, sosy i
smażone ziemniaki. Świeże dodawane są do zup, jajek, sera i pizzy.
11. PALCZATKA CYTRYNOWA- trawa zwana także
cytronellą, o smaku i zapachu cytryny. Uprawiana na Malajach, Cejlonie i
Antylach. Używana do aromatyzowania potraw. Składnik indonezyjskich past
przyprawowych. Posiekane łodygi dodaje się do zup, potraw duszonych i sałatek.
12. MIĘTA- występuje w kilkuset odmianach.
Liści mięty zielonej i pieprzowej używa się do popularnego w Anglii sosu mint
sauce, octów i syropów. Mięty okrągłolistnej- do sałatek owocowych, napojów, do
gotowanych młodych ziemniaków i groszku. Służy do wyrobu creme de menthe.
Suszona mięta dzika dodawana jest do curry, chat masala i harissy. Z liści
zaparza się herbatę miętową.
13. KOPER OGRODOWY- pochodzi z Persji i
Indii. Świeży lub ususzony dodawany jest do sałatek z ogórków, pomidorów i
ziemniaków, do majonezu, masła ziołowego, potraw z jaj i twarogów. Przyrządza
się z niego zupę i sos, używany jest do marynowania cebuli i ogórków.
14. LEBIODKA POSPOLITA- dziki majeranek,
nazywany popularnie oregano, roślina spokrewniona z majerankiem ogrodowym.
Suszone liście mają korzenny zapach i gorzkawy smak. Przyprawiane są nimi
potrawy z pomidorów, pizza, cukinia, zupa ziemniaczana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz