poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sałatka ze szpinakiem i łososiem oraz sosem musztardowo-miodowym


Sałatka ze szpinakiem i łososiem oraz sosem musztardowo-miodowym



Składniki: (4 porcje)

Sałatka:

- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g wędzonego łososia
- 1 czerwona cebula
- 1 bułka wieloziarnista
- 4 łyżki nasion słonecznika

Sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu




Sposób przygotowania:

1. Szpinak dokładnie myjemy, oczyszczamy i odsączamy z nadmiaru wody.
2. Łososia kroimy w cienkie plasterki.
3. Cebulę kroimy w piórka.
4. Bułkę kroimy w dosyć drobną kostkę i podgrzewamy na patelni z odrobiną oliwy.(Można posypać ją również ziołami prowansalskimi).
5. Nasiona prażymy na patelni (bez dodatku tłuszczu).


6. Robimy sos dodając do siebie a następnie mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.
7. Na talerzyku układamy kolejno: szpinak, cebulkę, łososia, grzanki. Całość posyp prażonymi nasionami. Sałatkę polewamy sosem tuż przed jej podaniem.


Smacznego!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz