poniedziałek, 12 stycznia 2015

Serowe foremki z "sałatką grecką"


Serowe foremki z "sałatką grecką"
(4 porcje)


Składniki:


- 4 garści rukoli
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/3 opakowania sera Feta
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 4 duże garści startego sera żółtego
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

1. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
2. Z papieru do pieczenia wycinamy okręgi ( ja odrysowywałam je od miseczek średniej wielkości).
3. Wycięty papier kładziemy na rozgrzanej patelni, a na niego wysypujemy ser (jedna duża garść sera na jeden okrąg).
4. Gdy ser się roztopi, ściągamy papier z patelni i kładziemy go na szklance odwróconej do góry dnem. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ser ma całkowicie stwardnieć.



6. Gdy nasze foremki przybrały już odpowiedni kształt i są już gotowe wyciągamy je z lodówki i ściągamy z nich papier.5. Rukolę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody, pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki, ser Feta kroimy w drobną kostkę.
7. Do serowych foremek wkładamy kolejno rukolę, ser Feta i pomidorki. Całość posypujemy nasionami, ziołami oraz dodajemy kilka kropli oliwy.

Danie to jest idealne jako przystawka na imprezę, oprócz walorów smakowych nie można mu odmówić również walorów estetycznych.
Każdy może je wypełnić składnikami, które najbardziej lubi, także powinno przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym Smakoszom:)






1 komentarz:

  1. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń