cebula

CEBULA

         Cebula nazywana jest królową warzyw ze względu na swe wartości odżywcze i szerokie zastosowanie w kuchni. Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy sprowadzona została w średniowieczu. W Polsce używana była już w kuchni dworu króla Władysława Jagiełły. Uprawiana jest prawie pod każdą szerokością geograficzną. Jej wartość kaloryczna jest mała, zawiera jednak wiele cennych substancji: białko, cukry, potas, wapń, fosfor, żelazo, fluor, siarkę, witaminę C i witaminy z grupy B oraz karoten.
Używana jako niezbędny składnik wielu potraw. Przyrządza się z niej również samodzielne dania. Z cebulą spokrewnione są liczne warzywa cebulowe i czosnek, który podobnie jak cebula jest cenioną przyprawą.

1.   CEBULA  BIAŁA- mała, błyszcząca, o delikatnym smaku. Spożywana na surowo, w sałatkach i jako dodatek do potraw. Marynowana w occie lub w sosie winegret.
2.   CEBULA CZERWONA- uprawiana w Hiszpanii i we Włoszech, a na niewielką skalę także w Polsce. Łagodna, słodka w smaku, spożywana na surowo, dodawana do sałatek.
3.   CEBULA ŻÓŁTA- najbardziej ceniona, o słomkowej barwie, łagodna w smaku. Hodowana w Polsce i w Egipcie. Używana do zup, tart, przecierów, sosów, sałatek, potraw duszonych i smażonych. Można ją faszerować i smażyć w cieście naleśnikowym.
4.   SZALOTKA- roślina warzywna, podobna do cebuli i czosnku. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Dodawana do sałatek, warzyw, sosów. Popularna w kuchni francuskiej.
5.   SZCZYPIOREK- roślina cebulowo-kłączowa. Drobno pociętymi świeżymi liśćmi posypuje się gotowe potrawy. Dodawany jest do zup, kartofli, świeżych sałatek warzywnych, sosów, masła ziołowego i twarogu.
6.   POR- pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Składnik włoszczyzny. Szeroko stosowany w kuchni francuskiej jako składnik potraw warzywnych.
7.   SZCZYPIOR CHIŃSKI- inaczej- czosnek wonny. Występuje w Chinach, Japonii i na Syberii. Ma pachnące kwiaty i smak czosnku. Drobno posiekane liście używane są do zup, sałat i twarogu.

8.   CZOSNEK- krewny cebuli, pochodzi z Azji Środkowej. Poprzez Bliski Wschód dotarł do Europy. Obecnie używany na całym świecie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Rozróżnia się czosnek biały i czosnek różowy. Używany jest do sosów, majonezów, zup ziołowych i sałatek. We Francji popularny jest sos czosnkowy, w Grecji i Rosji- czosnek marynowany. Wchodzi w skład licznych mieszanek przyprawowych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz